Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

efhmerides kypros KYPE

Το σκάνδαλο που αφορά τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, η επιβεβαίωση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, στο BB+/B και η αναθεώρηση των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας από σταθερές σε θετικές από τον οίκο Standard & Poor`s, η εκστρατεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στον διεθνή χώρο κατά της ισλαμοποίησης των κατεχομένων, οι έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ και το έκτακτο συνέδριο του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι κυριακάτικες εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Κύπρος: `Ενα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα!”, πως ο οίκος Standard & Poor`s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου στο BB+/B, αναθεωρώντας ταυτόχρονα τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας από σταθερές σε θετικές. Αλλού αναφέρει πως μπήκαμε στο χάρτη των διακινητών μεταναστών. Επίσης αναφέρεται στο φόβο για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βρετανία.

“Ο Πολίτης” γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο “Το μεγάλο πάρτι των περιουσιών”, για την εσωτερική έκθεση της Υπηρεσίας Διαχείρισης τ/κ Περιουσιών, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως τ/κ γη αξίας 615,3 εκ. ευρώ έχει χρησιμοποιηθεί για στέγαση προσφύγων χωρίς να προωθηθεί η απαλλοτρίωση της. Επίσης κάνει λόγο για φρικτή συμπεριφορά Κυπρίων έναντι των οικιακών τους βοηθών. Αλλού προβάλλει δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρέπει να προσδοκούν σε προεκλογικά δώρα αλλά θα πάρουν όσα δικαιούνται.

“Η Σημερινή”, με τίτλο “Εμπλοκή πολιτικών στα σκάνδαλα” αναφέρει, στο κύριο της θέμα, πως έντονες αναταράξεις αναμένεται να προκαλέσουν οι αποκαλύψεις τόσο για το ζήτημα του ΤΕΠΑΚ όσο και για το ζήτημα των τ/κ περιουσιών. Αλλού σημειώνει πως για την παραγωγή χαλουμιού θέλουν να χρησιμοποιείται 50% αιγοπρόβειο γάλα, ενώ δεν υπάρχει ούτε το 20%. Επίσης προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είπε πως ούτε χάθηκε, ούτε κρύφτηκε αλλά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με τα μανίκια πάνω.

Υπό τον τίτλο “Στήνουν `ισλαμικό κράτος`”, η εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” γράφει, στο κύριο της θέμα, πως η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκινά εκστρατεία στον διεθνή χώρο επιδιώκοντας να αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς για πλήρη ισλαμοποίηση των κατεχομένων. Αλλού αναφέρει πως σε ρωσικά χέρια περνά το τεμάχιο που η Ιερά Μονή Κύκκου δώρισε στο ελληνικό Δημόσιο προς ανέγερση της πρεσβείας στη Λευκωσία. Επίσης προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη ο οποίος ανέφερε πως η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη κέρδισε το στοίχημα της μεταρρύθμισης.

Η “Χαραυγή” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Δέκα χρόνια και … αν θα έχουμε φυσικό αέριο”, πως σε δέκα χρόνια και … αν θα έχουμε έσοδα από το φυσικό αέριο και φιλοξενεί δηλώσεις του διεθνή εμπειρογνώμονα για θέματα υδρογονανθράκων Χαράλαμπου `Ελληνα. Αλλού αναφέρει πως στα δέκα χιλιάδες άτομα ανέρχονται οι ασθενείς με αλτσχάιμερ στην Κύπρο. Επίσης γράφει για το σημερινό έκτακτο συνέδριο ΑΚΕΛ για επικύρωση υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” το κύριο της θέμα, με τίτλο “Αυξάνεται η ανησυχία για τα ερωτικά σκάνδαλα”, αναφέρεται σε περιστατικά εκβιασμών μέσω διαδικτύου κατά ατόμων που συνδέονται συναισθηματικά με τους εκβιαστές τους, οι οποίοι τους ζητούν χρήματα. Αλλού αναφέρεται στη σύλληψη ενός 18χρονου στο Λονδίνο για τη βομβιστική επίθεση στο μετρό. Επίσης αναφέρεται στη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος καλωσόρισε την τελευταία αξιολόγηση της οικονομίας της Κύπρου από τον οίκο Standard and Poor’s.

Η κυριακάτικη εφημερίδα “Η Καθημερινή” γράφει, στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Προς εκλογές επιβίωσης βαίνει το ΑΚΕΛ” πως “με βαρίδια και τραύματα από Χριστόφια, Κατσουρίδη, Βενιζέλο και Μάικ Σπανό”, το ΑΚΕΛ πάει σε έκτακτο Συνέδριο. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η αναχώρηση του γεωτρύπανου “West Capella” από το τεμάχιο 11 ρίχνει τίτλους τέλους στο ερευνητικό πρόγραμμα εντός της κυπριακής ΑΟΖ για το 2017. Αλλού αναφέρεται στις εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή στη Γερμανία.

Η κυριακάτικη εφημερίδα “Η Μάχη”, υπό τον τίτλο “Ξεκαθάρισμα στη Νέα Υόρκη”, γράφει, στο κύριο της θέμα, πως για τη Νέα Υόρκη αναχωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπου θα συμμετέχει στις εργασίες της 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Διευθυντή του ΚΥΚΕΜ Χρήστου Ιακώβου, ο οποίος αναφέρεται σε απεγκλωβισμό τώρα με στόχο το ενιαίο κράτος. Επίσης φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου του ΕΤΕΚ Στέλιου Αχνιώτη ο οποίος ανέφερε πως είναι πολυκερματισμένος ο οικοδομικός τομέας.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 17/09/2017 11:35

Be the first to comment on "Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*