Το Εθνικό Συμβούλιο ευχαριστεί Αθήνα και Κοτζιά για τη στήριξη, δήλωσε ο Χριστοδουλίδης

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ.Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ.

Τις ευχαριστίες των μελών του Εθνικού Συμβουλίου προς την ελληνική κυβέρνηση και τον Έλληνα ΥΠΕΞ για τη στήριξη που προσέφεραν στο Κραν Μοντάνα, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, στην παρουσία του Νίκου Κοτζιά.

Αυτό είναι το κύριο μήνυμα της σημερινής συνάντησης, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέχεια της ενημέρωσης του Έλληνα ΥΠΕΞ προς τα μέλη του Εθνικού για όλα όσα έγιναν στην Ελβετία.

«Εκ μέρους των μελών του Εθνικού Συμβουλίου να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες τους προς την ελληνική Κυβέρνηση και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών για τη στήριξη που προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των διεργασιών στο Κραν Μοντανά για τη διάσκεψη της Κύπρου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία 20 λεπτών με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, την οποία ενημέρωσε λεπτομερώς για όλα όσα έγιναν στο Κραν Μοντάνα και πώς βλέπουμε τη συνέχεια της προσπάθειας και, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις διεργασίες σε σχέση με τα ευρωτουρκικά.

Οι επικοινωνίες με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προέδρους των θεσμικών οργάνων θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι έτοιμοι για επανέναρξη των συνομιλιών όταν δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα. «Δεν οδηγηθήκαμε σε θετικό αποτέλεσμα στο Κραν Μοντάνα για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Η στάση της Τουρκίας στο κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων, που δεν είχε απολύτως καμιά σχέση με το πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ στο συγκεκριμένο θέμα».

Η Τουρκία θα πρέπει να κάνει κινήσεις στο Κυπριακό για να δοθεί ώθηση και στην ευρωπαϊκή της πορεία, συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Όσον αφορά την νέα NAVTEX από την Τουρκία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε λόγο για προσφιλή τακτική της Άγκυρας από το 2011, που ξεκίνησαν οι δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της και η κυβέρνηση έχει προβεί «σε έκδοση οδηγίας που ακυρώνει αυτό που η Τουρκία επιχείρησε να κάνει και έχουμε προβεί σε ενέργεια σε διπλωματικό επίπεδο».

Σε ερώτηση αν τα ευρωτουρκικά συνδέονται με τις προσπάθειες για το Κυπριακό και αν η Λευκωσία είναι έτοιμη να ζητήσει επανάληψη των διαπραγματεύσεων μετά τις εκλογές στη Γερμανία, το Σεπτέμβριο ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι «κατ’ αρχήν είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των συνομιλιών όταν δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Πρόσθεσε ότι «δεν οδηγηθήκαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο, τη στάση της Τουρκίας στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με  το πλαίσιο που έθεσε ο γενικός γραμματέας στο συγκεκριμένο θέμα».

Από εκεί και πέρα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «εκείνο που προκύπτει σε σχέση με τα ευρωτουρκικά είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει κινήσεις στο Κυπριακό για να μπορεί, αν θέλετε, να δοθεί και ώθηση στην ευρωπαϊκή της πορεία». Και όχι, συνέχισε, «το αντίθετο, δηλαδή να δοθούν ανταλλάγματα στην Τουρκία, στην ευρωπαϊκή της προοπτική για να δώσει στο Κυπριακό».

Αυτό, είπε, «είναι κάτι ξεκάθαρο, το οποίο προκύπτει και από τις συνομιλίες του Προέδρου που γίνονται αυτές τις μέρες, αλλά και προηγουμένως, ακόμη και πριν τη διάσκεψη στην Ελβετία».

Σε επιπρόσθετη ερώτηση πώς διαπιστωθεί ότι είναι όντως κινήσεις της Τουρκίας και όχι απλώς ρητορική, απάντησε «μέσα από τις συγκεκριμένες προτάσεις της Τουρκίας, που δεν  μπορούν να είναι αυτές που έχουν ακουστεί στο Κραν Μοντανά». «Αυτές που έχουν ακουστεί στη διάσκεψη για την Κύπρο δεν μπορούν να οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού», ανέφερε προσθέτοντας ότι «άρα, η Τουρκία θα πρέπει πολύ συγκεκριμένα στο θέμα αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων να κινηθεί για να μπορεί να εξεταστεί και η δυνατότητα ώθησης, ενίσχυσης της ευρωπαϊκής της προοπτικής».

Δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή, είπε, «αντιλαμβάνεστε ότι γίνεται μια ανασκόπηση της διαμορφωθείσας κατάστασης». Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη «το πρώτο και σημαντικότερο είναι να δοθεί η πλήρης εικόνα των όλων όσων έγιναν στην Ελβετία και πιο συγκεκριμένα το τι ήταν εκείνο που δεν επέτρεψε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα και ακολούθως θα δούμε πώς δημιουργούνται προοπτικές για να μπορεί να επαναρχίσει μια συζήτηση που θα έχει θετικά αποτελέσματα».

Αλλά, σημείωσε, «αντιλαμβάνεστε ότι λαμβάνοντας υπόψη το λόγο που δεν είχαμε αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά, ότι αυτό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την Τουρκία».

18/07/2017 14:19 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Be the first to comment on "Το Εθνικό Συμβούλιο ευχαριστεί Αθήνα και Κοτζιά για τη στήριξη, δήλωσε ο Χριστοδουλίδης"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*