Οι Αμερικανοί απαιτούν από τους Τούρκους να ακυρώσουν την αγορά των S-400

ussian President Vladimir Putin (R) gets into a car as Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) looks on after Russian-Turkish talks in Ankara, Turkey, 11 December 2017. Vladimir Putin makes a working visit to Turkey. EPA, ALEXEI DRUZHININ, SPUTNIK, KREMLIN POOLussian President Vladimir Putin (R) gets into a car as Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) looks on after Russian-Turkish talks in Ankara, Turkey, 11 December 2017. Vladimir Putin makes a working visit to Turkey. EPA, ALEXEI DRUZHININ, SPUTNIK, KREMLIN POOL

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Το θέμα της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία, που έθεσε με ερώτημα η ιστοσελίδα μας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μολύνει τις σχέσεις της Άγκυρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους δυτικούς συμμάχους της.

Η υπόθεση αυτή, που κρατήθηκε σε χαμηλούς τόνους καθώς οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να ακυρώσουν χωρίς φανφάρες τη συμφωνία της Ρωσίας και της Τουρκίας, διχάζει έντονα την Ουάσιγκτον και την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος δείχνει να μην έχει κανένα ενδιαφέρον να παραμείνει στο στρατόπεδο της Δύσης, αν και τα περιθώρια του στενεύουν λόγω των υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την Ατλαντική Συμμαχία. «Θα υπάρξουν επιπτώσεις αν και ο ίδιος δεν νοιάζεται», τόνισε διπλωματική πηγή στην Ουάσιγκτον.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας για την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία και τι επιπτώσεις θα υπάρξουν, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έκρυψε τα λόγια του, αν και θα μπορούσε να είναι και πιο επιθετικός. Είναι σημαντικό, σημείωσε, οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που να είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο, τόνισε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

  • “Παρόμοιες προμήθειες θα ήταν επίσης ασυμβίβαστες με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Σύμμαχοι στη Διάσκεψη Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, εργαζόμενοι για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία μέσω εθνικών προσπαθειών».

Γεγονός είναι ότι οι Αμερικανοί απαιτούν ακύρωση της συμφωνίας για την αγορά των S400 και αν δεν συμμορφωθεί, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για τιμωρία της Τουρκίας -εάν αρνηθεί την ακύρωση- με πρωτοβουλία του Κογκρέσου.

Πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα με τον Ερντογάν. Στο Κογκρέσο επικρατεί πλέον η πεποίθηση ότι η Τουρκία έχει χαθεί στρατηγικά και πολιτικά για την Αμερική και έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ 17 ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΟΗΕ

Η ΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

“Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της”.

Αυτό είναι το μήνυμα ανώνυμου εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος απάντησε σε ερώτημα της ιστοσελίδας μας. Τόνισε:

  • “Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή”.

Be the first to comment on "Οι Αμερικανοί απαιτούν από τους Τούρκους να ακυρώσουν την αγορά των S-400"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*