Σε δίκη πρώην στέλεχος της CIA: Είχε κρατήσει σε σημειωματάρια άκρως απόρρητες πληροφορίες

FILE PHOTO. The headquarters of the Central Intelligence Agency (CIA), along with an A-12 supersonic reconnaissance aircraft on display for viewing, is visible from the Agency's north parking lot in McLean, Virginia, USA. EPA/JIM LO SCALZOFILE PHOTO. The headquarters of the Central Intelligence Agency (CIA), along with an A-12 supersonic reconnaissance aircraft on display for viewing, is visible from the Agency's north parking lot in McLean, Virginia, USA. EPA/JIM LO SCALZO

Πρώην στέλεχος της CIA συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας, με την άφιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι της Νέας Υόρκης, καθώς τον βαρύνει η κατηγορία ότι είχε κρατήσει γραπτές σημειώσεις για άκρως απόρρητες πληροφορίες, γνωστοποίησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο Τζέρι Τσαν Σινγκ Λι, αμερικανός πολίτης που κατοικεί σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, είχε άδεια χειρισμού άκρως απορρήτων εγγράφων. Είχε αρχίσει να εργάζεται για την αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας το 1994.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι το 2012, πράκτορες του FBI είχαν ερευνήσει τα δωμάτια ξενοδοχείων όπου είχε διαμείνει κατά τη διάρκεια ταξιδιών του στη Βιρτζίνια και στη Χαβάη. Ανακάλυψαν ότι είχε μαζί του δύο μικρά σημειωματάρια, τα οποία περιείχαν χειρόγραφες σημειώσεις για άκρως απόρρητες πληροφορίες, όπως τα πραγματικά ονόματα και οι αριθμοί ανθρώπων που είχαν στρατολογηθεί και πρακτόρων σε μυστικές αποστολές.

Την υπόθεση έχει αναλάβει το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Ανατολικής Περιφέρειας της Βιρτζίνιας. Ο Λι προσήχθη ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή την Τρίτη στο Μπρούκλιν. Διατάχθηκε η προφυλάκισή του χωρίς τη δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισης με την καταβολή εγγύησης.

Ένας δικηγόρος διορισμένος από το δικαστήριο που εκπροσώπησε τον Λι στην ακροαματική διαδικασία της Τρίτης απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση ενός πράκτορα του FBI, ο Λι, 53 ετών σήμερα, υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό από το 1982 ως το 1986 και εργάστηκε στη CIA από το 1994 ως το 2007.

Ο πράκτορας του FBI έγραψε πως ο Λι και η οικογένειά του ταξίδεψαν από το Χονγκ Κονγκ στη Βιρτζίνια τον Αύγουστο του 2012. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, έμεινε στα ξενοδοχεία όπου το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας ανακάλυψε τα σημειωματάρια, μέσα στις αποσκευές του πρώην στελέχους της CIA, σφραγισμένα σε μια διαφανή μικρή τσάντα ταξιδιού.

Οι χειρόγραφες σημειώσεις ποικίλλουν όσον αφορά τον βαθμό απορρήτου τους, αλλά ανάμεσά τους υπήρχε τουλάχιστον ένα άκρως απόρρητο στοιχείο που εάν αποκαλυπτόταν «θα μπορούσε να προκαλέσει εξαιρετικά σοβαρή ζημιά στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό αστυνομικό, ο Λι είχε επίσης κρατήσει σημειώσεις από επιχειρήσεις που είχε χειριστεί και τις συνδιαλλαγές του με «πόρους» της CIA, κατά τον όρο της αμερικανικής υπηρεσίας για ανθρώπους που έχει στρατολογήσει.

Ο Λι είχε δώσει καταθέσεις πέντε φορές σε πράκτορες του FBI το 2013 χωρίς ποτέ να παραδεχθεί πως είχε τα σημειωματάρια αυτά. Επίσης, παρότι συναντήθηκε με πρώην συναδέλφους του στη CIA, δεν επέστρεψε τα απόρρητα στοιχεία που είχε στην κατοχή του στην υπηρεσία, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

17/01/2018 08:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον

Be the first to comment on "Σε δίκη πρώην στέλεχος της CIA: Είχε κρατήσει σε σημειωματάρια άκρως απόρρητες πληροφορίες"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*