Παρέμβαση του Συμβουλίου Προσφύγων για την φυλάκιση του Τούρκου στρατιωτικού

FILE PHOTO: Αστυνομικοί συνοδεύουν στον εισαγγελέα Εφετών αξιωματικούς του Τουρκικού Στρατού, που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ. ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣFILE PHOTO: Αστυνομικοί συνοδεύουν στον εισαγγελέα Εφετών αξιωματικούς του Τουρκικού Στρατού, που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ. ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, «για την παράνομη σύλληψη και θέση υπό κράτηση», ενός από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, κατέθεσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με κοινοποίηση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Υπενθυμίζεται, ότι στον Τούρκο αξιωματικό είχε χορηγηθεί άσυλο, αλλά με διαταγή της προέδρου του Θ΄ Τμήματος του Εφετείου Αθηνών, Ευγενίας Μυλωνοπούλου, ανεστάλη προσωρινά η χορήγηση ασύλου και σήμερα, με απόφαση του προέδρου υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, Νικολάου Πανταζή, επικυρώθηκε η απόφαση του Διοικητική της Διεύθυνσης Αλλοδαπών για την εκ νέου κράτησή του.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, σε ανακοίνωσή του αναφέρει, ότι «ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η τήρηση της νομιμότητας, είναι αδιαπραγμάτευτα» και προσθέτει ότι «η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει και στη συγκεκριμένη περίπτωση τις λύσεις που προβλέπονται από το νόμο για την ασφάλεια των 8, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται επ΄ ουδενί το μέτρο της κράτησης».

Μάλιστα, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υπενθυμίζει, ότι σύμφωνα με εγκύκλιο της ΕΛΑΣ, «αλλοδαπός που υποβάλλει αίτηση διεθνούς προστασίας ενόσω δεν τελεί σε διοικητική κράτηση, δεν μπορεί να τεθεί σε κράτηση, εκτός αν συντρέχει στο πρόσωπό του εφαρμογή ποινικών διατάξεων».

Σχετικά με την σημερινή απόφαση του προέδρου υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, Νικολάου Πανταζή, με την οποία επικύρωσε την απόφαση του διοικητή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών για την εκ νέου κράτηση του ενός εκ των οκτώ, που του είχε χορηγηθεί άσυλο, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες αναφέρει, ότι «αποτελεί διαρκές έλλειμμα της ελληνικής νομοθεσίας η μη πρόβλεψη διαδικασίας αναθεώρησης των σχετικών δικαστικών αποφάσεων, ενώ επίσης υφίστανται και άλλες δικαστικές δυνατότητες επανεξέτασης της απόφασης κράτησης, τις οποίες θα εξαντλήσουμε για την εφαρμογή της νομιμότητας».

16/01/2018 17:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ,Παν. Τσιμπούκης
Αθήνα, Ελλάδα

Be the first to comment on "Παρέμβαση του Συμβουλίου Προσφύγων για την φυλάκιση του Τούρκου στρατιωτικού"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*