Σενάρια για “άψε-σβήσε” λύση του Κυπριακού: Ύπουλο μετεκλογικό σκηνικό «τελευταίας ευκαιρίας»

UN Secretary-General Antonio Guterres attends a joint news conference with Japan's Prime Minister Shinzo Abe at Abe's official residence in Tokyo, Japan. EPA, TORU HANAI / POOLUN Secretary-General Antonio Guterres attends a joint news conference with Japan's Prime Minister Shinzo Abe at Abe's official residence in Tokyo, Japan. EPA, TORU HANAI / POOL

Του Κώστα Βενιζέλου

Σενάρια για «τελευταία ευκαιρία» στο Κυπριακό ψήνουν και πάλιν παρασκηνιακά ξένοι παράγοντες με τις συζητήσεις για νέα προσπάθεια, μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, να διεξάγονται στα υψηλά δώματα του αρχηγείου του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα επιχειρηθεί μια παράλληλη πορεία με τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, που μπορεί να λειτουργήσουν ως καταλύτης, ενώ ως μοχλός πίεσης θα επανέλθει το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που ενίοτε χρησιμοποιείται ως «μπαμπούλας» για τη Λευκωσία. Το θέμα της Ειρηνευτικής Δύναμης επανέρχεται καθώς στον ΟΗΕ υποστηρίζουν πως η όποια προσπάθεια υπάρξει θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, όταν θα ανανεωθεί για ένα εξάμηνο η θητεία της Δύναμης.

Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως τα Ηνωμένα Έθνη, αξιοποιώντας το πλαίσιο Γκουτέρες, θα επιχειρήσουν να πετύχουν μια στρατηγική συμφωνία στο Κυπριακό. Αυτό θα συνιστά μια ενδιάμεση, εν πολλοίς, συμφωνία, η οποία θα καθορίζει τα βασικά στοιχεία μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού. Στη βάση αυτή θα διεξαχθούν και οι διαπραγματεύσεις, με στόχο να συμπληρωθούν κενά και να καταγραφεί κάτω από τους βασικούς άξονες περιεχόμενο. Στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, υψηλόβαθμα στελέχη αναφέρουν ότι αυτή ενδεχομένως να είναι η «τελευταία ευκαιρία». Αν και πολλές φορές στο παρελθόν έχει προβληθεί η θεωρία της τελευταίας ευκαιρίας, χωρίς αυτό να ισχύσει ποτέ, διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα ξεκαθαρίσει κατά πόσο μπορεί ή όχι να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, ενώ στον ΟΗΕ ήθελαν να διατηρήσουν το μομέντουμ, στέλνοντας αρχές Δεκεμβρίου στην Κύπρο τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υπεύθυνο για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλντμαν, το ταξίδι δεν θα πραγματοποιηθεί. Στη Νέα Υόρκη θεωρούν πως δεν δικαιολογείται στην παρούσα φάση η πραγματοποίηση επίσκεψης υψηλόβαθμου στελέχους.

Την ίδια ώρα, όλοι οι σχεδιασμοί αναμένεται να επηρεαστούν από δύο βασικούς παράγοντες. Πρώτο, από τις περιφερειακές εξελίξεις. Από τις εξελίξει στο συριακό, το θέμα του Λιβάνου που δεν έχει ξεκαθαρίσει, από την ένταση που προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Δεύτερο, από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

 

Be the first to comment on "Σενάρια για “άψε-σβήσε” λύση του Κυπριακού: Ύπουλο μετεκλογικό σκηνικό «τελευταίας ευκαιρίας»"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*