Καταστροφική για τη Γη η αποχώρηση ΗΠΑ από την συμφωνία για το κλίμα

FILE PHOTO. Η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 3,2 βαθμούς ως το 2100 και την ευθύνη θα φέρουν κυρίως οι ΗΠΑ, προειδοποιεί η ΜΚΟ Climate Action Tracker.  EPA/GIUSEPPE LAMIFILE PHOTO. Η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 3,2 βαθμούς ως το 2100 και την ευθύνη θα φέρουν κυρίως οι ΗΠΑ, προειδοποιεί η ΜΚΟ Climate Action Tracker. EPA/GIUSEPPE LAMI

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100 (σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή) αντί για 2,8 βαθμούς που προβλέπονταν, εφόσον η Ουάσινγκτον τηρούσε την αρχική δέσμευσή της να μειώσει την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Climate Action Tracker.

Επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα οι ΗΠΑ, η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων (GES) μετά την Κίνα, είχαν δεσμευτεί να τις μειώσουν κατά 26-28% μέχρι το 2025, σε σύγκριση με το 2005, προκειμένου να συμβάλουν στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού, που επιτεύχθηκε το 2015, ήταν να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

“Εξαιτίας, κυρίως, της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία”, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούνιο, παρατηρείται “μια σημαντική υποχώρηση της προόδου” που αναμενόταν να γίνει σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της υπερθέρμανσης, σημειώνει η ΜΚΟ σε μια έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (COP23) που διεξάγεται στη Βόνη της Γερμανίας.

“Αν όλες οι κυβερνήσεις (σ.σ. εκτός των ΗΠΑ) εφάρμοζαν πλήρως τις δεσμεύσεις (για τη μείωση των GES) που ανέλαβαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξανόταν κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με το επίπεδο της προβιομηχανικής περιόδου”, τονίζει η Climate Action Tracker.

Το 2016 η οργάνωση προέβλεπε άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2,8 βαθμούς.

Η επιδείνωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι “οι ΗΠΑ στρέφουν την πλάτη στον στόχο τους που είχε ορίζοντα το 2030 και τον μακροπρόθεσμο στόχο” του 2050, εκτιμά η ΜΚΟ.

Αντιθέτως, η Κίνα και η Ινδία (η πρώτη και η τέταρτη χώρα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την εκπομπή GES), σημείωσαν “σημαντική πρόοδο” την περασμένη χρονιά. Η οργάνωση προβλέπει ότι οι πολιτικές που ακολουθούν αυτές οι δύο χώρες “οδηγούν σε μείωση της θερμοκρασίας κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου”.

“Απέναντι στην απραξία των ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία ανεβάζουν ταχύτητα. Και οι δύο πάντως θα πρέπει να αναθεωρήσουν και να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο Παρίσι”, σχολίασε ο Μπιλ Χέρι, του ερευνητικού ινστιτούτου Climate Analytics.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

15/11/2017 15:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βόννη

Be the first to comment on "Καταστροφική για τη Γη η αποχώρηση ΗΠΑ από την συμφωνία για το κλίμα"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*