Διασπασμένοι οι Κούρδοι δέχονται την επίθεση των Ιρακινών: Αποκλιμάκωση ζητούν οι ΗΠΑ

Kurdish gunmen take up position on a street in central Kirkuk city, northern Iraq, 16 October 2017. EPA/AFAN ABDULKHALEQKurdish gunmen take up position on a street in central Kirkuk city, northern Iraq, 16 October 2017. EPA/AFAN ABDULKHALEQ

Οι δυνάμεις ασφαλείας των Κούρδων του Ιράκ δήλωσαν πως η Βαγδάτη θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» για την προώθησή της στην υπό κουρδικό έλεγχο πόλη Κιρκούκ.

Σε ανακοίνωσή τους οι πεσμεργκά κατηγόρησαν επίσης μία παράταξη ενός από τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα των Κούρδων του Ιράκ για «προδοσία» επειδή συνέδραμε τη Βαγδάτη στην προώθησή της.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κάλεσε την κεντρική κυβέρνηση στο Ιράκ και τις κουρδικές αρχές να «αποφύγουν κλιμάκωση», την ώρα που φονικές συγκρούσεις σημειώνονται στην πετρελαϊκή επαρχία Κιρκούκ, όπου η Βαγδάτη εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση.

«Εξακολουθούμε να προτρέπουμε σε διάλογο ανάμεσα στις ιρακινές και στις κουρδικές αρχές. Όλα τα μέρη πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένα στη μάχη κατά του κοινού εχθρού μας, του Ισλαμικού Κράτους, στο Ιράκ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο συνασπισμός.

Σχολιάζοντας τις ένοπλες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, ο συνασπισμός ανέφερε ότι θέλει να πιστεύει πως πρόκειται για «παρεξήγηση» ανάμεσα σε κυβερνητικούς στρατιώτες και κούρδους μαχητές πεσμεργκά, η οποία οφείλεται κυρίως στην «κακή ορατότητα».

«Ο συνασπισμός επιτηρεί τις κινήσεις των στρατιωτών και των στρατιωτικών οχημάτων στα περίχωρα του Κιρκούκ. Αυτές οι μετακινήσεις (…) μέχρι τώρα, είναι απλές κινήσεις στρατευμάτων, όχι επιθέσεις», προσθέτει.

Ο συνασπισμός επιμένει στο γεγονός ότι είναι πλήρως «αποφασισμένος να νικήσει το ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία» και εξέφρασε την αντίθεσή του σε οτιδήποτε μπορεί να τον «εκτρέψει από την αποστολή του».

Τα ιρακινά στρατεύματα κατέλαβαν σήμερα μια πετρελαϊκή εγκατάσταση, μια στρατιωτική βάση και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην επαρχία Κιρκούκ, εν μέσω μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Βαγδάτη και στις αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν, τρεις εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την κουρδική ανεξαρτησία που απέρριψε η κεντρική κυβέρνηση.

Έπειτα από τη λήξη ενός τελεσιγράφου, οι κυβερνητικές δυνάμεις προωθήθηκαν χωρίς να σημειωθεί μάχη από χθες βράδυ. Ανταλλαγές πυροβολικού σημειώθηκαν ωστόσο τη νύχτα και ένας κούρδος αξιωματούχος του τομέα Υγείας δήλωσε ότι δέκα πεσμεργκά σκοτώθηκαν στην περιοχή Τζαμτζαμάλ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Κιρκούκ του Ιράκ, μια περιοχή που διεκδικούν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι Κούρδοι, και είναι «πολύ ανήσυχο» για τις πληροφορίες περί εχθροπραξιών ανάμεσα στον στρατό και τους Πεσμεργκά, δήλωσε αξιωματούχος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση στο Κιρκούκ στενά και είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις πληροφορίες περί μιας αναμέτρησης», ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Συνομιλούμε με όλα τα μέρη στο Ιράκ για την αποκλιμάκωση της έντασης», πρόσθεσε. Η ιρακινή κρατική τηλεόραση μετέδωσε νωρίτερα ότι ομοσπονδιακά στρατεύματα κατέλαβαν μεγάλα τμήματα της επαρχίας του Κιρκούκ, συμπεριλαμβανομένων πετρελαιοπηγών δυτικά της ομώνυμης πρωτεύουσάς της, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ωστόσο πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση της περιφέρειας του Κουρδιστάν διέψευσαν την πληροφορία, τονίζοντας πως οι κυβερνητικές δυνάμεις απωθήθηκαν σε τουλάχιστον μία προσπάθειά τους να καταλάβουν εδάφη των Πεσμεργκά.

Στο μεταξύ οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ έχουν υπό τον έλεγχό τους τον σταθμό διανομής φυσικού αερίου, την βιομηχανική περιοχή και το διυλιστήριο στο Κιρκούκ, σύμφωνα με στρατιωτική ανακοίνωση.

Το βράδυ οι ιρακινές δυνάμεις κατευθύνονται στη βάση K1 της 12ης μεραρχίας του ιρακινού στρατού, την οποία είχαν καταλάβει οι Πεσμεργκά τον Ιούνιο του 2014, λίγο μετά την πτώση της Μοσούλης στα χέρια των τζιχαντιστών του ΙΚ.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

16/10/2017 15:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Βαγδάτη

Be the first to comment on "Διασπασμένοι οι Κούρδοι δέχονται την επίθεση των Ιρακινών: Αποκλιμάκωση ζητούν οι ΗΠΑ"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*