Γιατί το Ισραήλ φωνάζει δυνατά υπέρ της ανεξαρτησίας των Κούρδων; Η έντονη ανησυχία της Τουρκίας

FILE PHOTO: President of the Iraqi Kurdistan Region Masoud Barzani (R) receives US secretary of Defense James Mattis (L) in Erbil, northern Iraq, 22 August 2017. EPA, GAILAN HAJIFILE PHOTO: President of the Iraqi Kurdistan Region Masoud Barzani (R) receives US secretary of Defense James Mattis (L) in Erbil, northern Iraq, 22 August 2017. EPA, GAILAN HAJI

Του Νίκου Μελέτη

Έντονη ανησυχία στην Άγκυρα προκάλεσε η τοποθέτηση κορυφαίου ισραηλινού στρατηγού, ο οποίος είχε την θέση αναπληρωτή Αρχηγού των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης Κουρδικού Κράτους και απέρριψε τον χαρακτηρισμό του PKK ως τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η ανησυχία αυτή εντάθηκε καθώς λίγες ώρες πριν η αμφιλεγόμενη για τις τοποθετήσεις της εναντίον των Παλαιστινίων, υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Ayelet Shaked δήλωσε ότι η υποστήριξη της δημιουργίας κουρδικού κράτους θα είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz η υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «τόσο το Ισραήλ όσο και τα κράτη της Δύσης θα ωφεληθούν τα μέγιστα από την δημιουργία ενός κουρδικού κράτους». Η κ. Shaked ζήτησε και από τους Αμερικανούς να στηρίξουν το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ στο παρελθόν και ο B. Netanyahu είχε υποστηρίξει την ύπαρξη ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους.

Ο υποστράτηγος Yair Golan από τους πιο γνωστούς ισραηλινούς αξιωματικούς με θητεία 37 ετών στις IDF (Israel Defense Forces) πραγματοποίησε μια σημαντική ομιλία στην Ουάσιγκτον στο Washington Institute for Near East Policy στις 7 Σεπτεμβρίου με θάμα «Νέα προσέγγιση σχετικά με την Ισραηλινή Εθνική Ασφάλεια σε ένα μεταβαλλόμενο περιφερειακό περιβάλλον».

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κουρδικό Δημοψήφισμα και το ενδεχόμενο δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους ο ισραηλινός στρατηγός δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών, διευκρινίζοντας πάντως ότι είναι προσωπική θέση και όχι επίσημη πολιτική του Ισραήλ: «Είμαι θερμά υπέρ ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν. Μου αρέσει ιδιαίτερα ο κουρδικός λαός και όπως γνωρίζετε είχαμε μια καλή συνεργασία με τον Κουρδικό λαό από τις αρχές της δεκαετίας του ’60. Κοιτάζοντας στην Μέση Ανατολή σήμερα, θα έλεγα ότι η μοναδική θετική εξέλιξη σχετικά με την τύχη της Μέσης Ανατολής είναι η εμφάνιση κάποιου είδους Κουρδικής οντότητας – μιας ανεξάρτητης οντότητας».

Ο στρατηγός Golan περιέγραψε του Κούρδους ως ένα «μετριοπαθές στοιχείο με θετική επιρροή στους γειτονικούς λαούς» προσθέτοντας ότι η προσωπική του άποψη είναι ότι το PKK «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση».

«Δεν μπορώ να σχεδιάσω τα συγκεκριμένα σύνορα, ούτε το πως θα βρεθούν μαζί Ιρανοί Κούρδοι, Ιρακινοί Kούρδοι, Σύριο Κούρδοι και οι Τούρκοι Κούρδοι και ίσως δεν θα υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο στην εποχή μας. Αλλά κοιτάζοντας το Ιράν στα Ανατολικά, κοιτάζοντας την αποσταθεροποίηση στην περιοχή, μια σταθερή, συμπαγής, συνεκτική Κουρδική οντότητα στην μέση αυτού του “βάλτου” δεν είναι καθόλου κακή ιδέα», πρόσθεσε ο Ισραηλινός στρατηγός.

Παρά το γεγονός ότι ο υποστράτηγος Yair Golan εκφράζει προσωπικές θέσεις η τοποθέτηση του είναι ενδεικτική του κλίματος και της αντίληψης που επικρατεί σε κορυφαίους παράγοντες των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με τις νέες απειλές ασφαλείας για το Ισραήλ αλλά και για την δημιουργία νέου πλαισίου ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή, όπου αναγνωρίζεται πλέον ρόλος και στο Κουρδικό στοιχείο.

Οι αναφορές του ισραηλινού στρατηγού έτυχαν προβολής από το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu, καθώς αγγίζουν ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για την Τουρκία την στιγμή που και οι ΗΠΑ στηρίζουν ανοικτά και με κάθε τρόπο τις ένοπλες κουρδικές δυνάμεις του YPG στην Συρία, μιας οργάνωσης που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική ως «αδελφή» οργάνωση του PKK.

1 Comment on "Γιατί το Ισραήλ φωνάζει δυνατά υπέρ της ανεξαρτησίας των Κούρδων; Η έντονη ανησυχία της Τουρκίας"

  1. Για το Κουρδικό, το Ισραήλ προτάσσει την ασφάλειά του και δεν μασάει τα λόγια του και σ’ αυτό όχι μόνον συμπαρατάσσονται αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά εξοπλίζουν και τους Κούρδους. Από την άλλη πλευρά, Κύπρος και Ελλάδα με τα φοβικά σύνδρομα που τις διατρέχει, επηρεάζουν και αντανακλούνται στη στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής. Δεν τολμάνε ακόμα και να εκφέρουν τις λέξεις Κούρδοι και Κουρδικό. Ειδικά η Κύπρος, που «κείται μακράν» και που μάχεται για την απελευθέρωσή της, όπως οι Κούρδοι, ποια είναι η στρατηγική της;

Leave a comment

Your email address will not be published.

*