Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναποφασίζει με τους πολιτικούς ηγέτες τα επόμενα βήματα του Κυπριακού

Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβούλιου της Κύπρου. Φωτογραφία: ΚΥΠΕΣυνεδρίαση του Εθνικού Συμβούλιου της Κύπρου. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ

Ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στο Κυπριακό όπως αυτή διαμορφώνεται και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν αναμένεται να γίνει στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία αρχίζει υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις 0930.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα τεκταινόμενα στις συνομιλίες για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα, σε συνεδρία του Σώματος την περασμένη Δευτέρα και έχει επίσης προβεί σε δημοσιογραφική διάσκεψη προς ενημέρωση των πολιτών αργότερα την ίδια μέρα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης, είχε αναφέρει ότι θα πρέπει να εξηγηθεί η αλλαγή στρατηγικής από όσους την προβάλλουν.

Αύριο, Τρίτη, σε νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα παραστεί και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ:
Διήμερο ανασκόπησης αλλά και ανασύνταξης για το Κυπριακό, με το Εθνικό Συμβούλιο να πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ιδιαίτερα σημαντικές συνεδρίες. Σήμερα, οι κομματικοί ηγέτες αναμένεται ότι θα καταθέσουν τις απόψεις τους ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη για την πορεία του Κυπριακού μέχρι το Κραν Μοντάνα.

Κοινή διαπίστωση εντός και εκτός Κύπρου είναι πως μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να αναμένεται οποιαδήποτε κίνηση από πλευράς Τουρκίας στο Κυπριακό. Γεγονός που σημαίνει ότι τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες δεν μπορεί να ελπίζει κάποιος ότι θα υπάρξουν εκείνες οι εξελίξεις που θα επαναφέρουν τα μέρη πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για τη Λευκωσία αλλά και για την Αθήνα αυτό το «διάλειμμα», μετά από έναν μαραθώνιο εντατικών διεργασιών, προσφέρεται για ανασκόπηση τής έως τώρα πορείας και προετοιμασία ενόψει των επόμενων κινήσεων. Την ίδια ώρα η παρουσία του Έσπεν Μπαρθ Άιντε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας αύριο για να ενημερώσει τα μέλη του Σώματος επί των εξελίξεων στο Κυπριακό κρατά Κύπρο και Ελλάδα σε εγρήγορση και δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από το πώς ο Νορβηγός θα παρουσιάσει την παρούσα κατάσταση πραγμάτων.

Σήμερα και αύριο θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο σε δύο ξεχωριστής σημασίας συνόδους. Κατά τη σημερινή συνεδρία, η οποία αποτελεί συνέχεια αυτής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να τοποθετηθούν οι αρχηγοί των πολιτικών δυνάμεων. Πέραν από την ανασκόπηση τής έως τώρα πορείας του Κυπριακού αυτό που όλοι αναμένουν είναι να δουν κατά πόσο οι πολιτικοί ηγέτες θα καταθέσουν προτάσεις για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί εφ’ εξής.

Ξεχωριστής σημασίας είναι η αυριανή σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου στην οποία θα παραστεί και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς. Η παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ θα είναι μια ευκαιρία να δοθούν εξηγήσεις για τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου στο Κραν Μοντάνα. Κι αυτό γιατί κάποιοι φρόντισαν, επιστρέφοντας στην Κύπρο, να αφήσουν σκιές για εκείνο το πεντάωρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φρόντισε χθες –μέσω συνεντεύξεών του στο Βήμα της Κυριακής και την Καθημερινή– να στείλει κάποια συγκεκριμένα μηνύματα ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τη συνεργασία με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά.

Τόνισε πως «ο κ. Κοτζιάς υπήρξε ο θετικότερος των συμμετεχόντων στη διάσκεψη. Προέβαλε τις θέσεις του, υποστήριζε τις θέσεις μας, χωρίς να προκαλέσει κανέναν και να δώσει την αφορμή ότι η Ελλάδα συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αποτυχία. Αυτό είναι το πρώτο και το σημαντικότερο που πρέπει να λεχθεί.

Το δεύτερο είναι ότι από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα είχαμε διαδοχικές συσκέψεις για να χαράξουμε από κοινού γραμμή, πάντα μέσα στο πλαίσιο των παραμέτρων του Γ.Γ., ώστε να επιτευχθεί πρόοδος και γιατί όχι συγκλίσεις τέτοιες που να επέτρεπαν στους πρωθυπουργούς να συμμετάσχουν στη διάσκεψη, ώστε να κλείσει το θέμα των στρατευμάτων». Επίσης χαρακτήρισε «άψογη» τη συνεργασία του «στους τρόπους χειρισμού της όλης διαπραγμάτευσης για τη διάσκεψη της Κύπρου», τόσο με τον Ν. Κοτζιά όσο και με τον Α. Τσίπρα, τους οποίους και ευχαρίστησε δημόσια «για την απόλυτη στήριξη».

Άγκυρα και Άιντε 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «η Αγκυρα δεν ήταν έτοιμη για λύση και αυτό είχε καταστεί σαφές και στις επαφές και επικοινωνίες που είχε πρόσφατα ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τους κ. Ερντογάν και Γιλντιρίμ» όπως εκτιμά, ενώ δηλώνει απόλυτα σίγουρος για την ορθή στρατηγική που ακολούθησε στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα.

Ο ΠτΔ εκτιμά ότι δεν έχουν πέσει τίτλοι τέλους στο Κυπριακό στέλνοντας το μήνυμα ότι ο ίδιος έιναι έτοιμος να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, εφόσον υπάρξει καλή προετοιμασία, ενώ επεσήμανε ότι η διαδικασία αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, που θα εξεταστεί μετά τις εκλογές σε Γερμανία και Αυστρία, μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών.

Κριτικός εμφανίστηκε για άλλη μια φορά έναντι του Έσπεν Μπαρθ Άιντε, για τον οποίο είπε πως «ζούσε σε μια πλάνη» γιατί «θεωρούσε ότι συμβαίνει αυτό που θα ήθελε να συμβεί» και ουσιαστικά παρέσυρε τον Γενικό Γραμματέα να συγκαλέσει βεβιασμένα τη διάσκεψη χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία προεργασία.

1 Comment on "Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναποφασίζει με τους πολιτικούς ηγέτες τα επόμενα βήματα του Κυπριακού"

 1. George Kakarelidis | July 17, 2017 at 3:50 AM | Reply

  Τό πατριωτικότερο ποὺ μποροῦν νὰ κάνουν γιὰ τὴν Κύπρο καί τὴν Ἑλλάδα εἶναι:
  -Νὰ ἀποφασίσουν ὅτι ΔΕΝ θὰ ἀποφσίσουν τίποτε
  -Νὰ πᾶνε σὲ “διακοπές”
  Μέχρις ὅτου:
  1. Ξεκουμπιστεῖ ὁ Αϊντε
  2. Ἀρχίσουν σιγά σιγά νὰ “απογαλακτίζονται” καὶ νὰ “‘απογαλακτίζουν”τὴν Διεθνῆ Κοινότητα ἀπό τὴν ἄθλια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, προτάσσοντας ἀσυμβατότητα μέ ΟΗΕ καί ΕΕ,
  3. Ἀπομακρύνονται τάχιστα ἄπὸ κάθε τι Βρεττανικό, ἀφοῦ μποροῦν νὰ μιλᾶνε μέ τοὺς … ορίτζιναλ. Εἵτε λἐγεται ΗΠΑ εἴτε ΕΕ εἴτε , εἴτε ειτε..
  4. Νὰ δείξουν ὅτι δὲν εἶναι ἐπισπεύδοντες.
  5. Νὰ δείχνουν συνεχῶς στούς Τουρκοκυπρίους τὴν ἀπέραντη κατανόηση καὶ συμπόνια τους που εἶναι καὶ ὅσο εἶναι ὑποτελεῖς στὴν Τουρκία καὶ ἀποδέχονται τό ἔγκλημα τοὺ ἐποικισμοῦ, ὁπότε δὲν μποροῦν νὰ κάνουν δυστυχῶς τίποτε.

  Τὸ (1) θὰ πάρῃ λίγους μῆνες.
  Τό (2) λίγα χρόνια διότι χρειάζονται …. χρόνο καὶ πολύ … μπλα μπλά, τὰ διάφορα διεθνῆ … συνέδρια ἀνάλυσης διεθνῶν σχέσεων, ἀνάλογα τοῦ … “τετραγωνισμοῦ” τοῦ Κύκλου.
  Τό (3) ἄμεσα, μέ ἐπάνδρωση μέ ἁρίστους, ὅλων τῶν έπιτροπῶν … Brexit τῆς ΕΕ ὥστε νὰ τίς “καναλιζάρουν”.
  Τό (4) ἄμεσα ρίχνοντάς το στό … κισμέτ.
  Τό (5) ἄμεσα σέ ὅλα τὰ πεδία. Ἀπό τὴν Τηλεόραση μέχρι τὴν ΕΕ καί από ἐξονυχιστικό ἔλεγχο στά ὀδοφράγματα λόγῳ … Σέγκεν, Δουβλίνο κτλ μέχρι πετάγματος στά σκουπίδια κάθε σκέψης ἤ διευκόλυνσης (ὅπως φοιτητικῆς) οἱουδήποτε μή ορίτζιναλ Τουρκοκύπριου. Καί μέ lobbying στούς Τουρκοκύπριους στήν βρεττανία.
  Φυσικά μέ τόν συντονισμό καί τῆς Ἑλλάδος σέ αὐτά. Καὶ ἐδῶ, ἔγκειται ἡ δυσκολία, λόγῳ “παρελθόντος” ἀνοησιῶν.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*