Να αξιοποιηθούν οι προτάσεις για ενίσχυση της θέσης της ΚΔ, δήλωσε ο Σιζόπουλος

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Φωτογραφία ΚΥΠΕ.Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Φωτογραφία ΚΥΠΕ.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη διήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα πρέπει να αξιοποιηθούν για να ενισχυθεί η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας.

Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία όπως συζητείται, αποτελεί την πλέον νομιμοποιημένη μορφή διχοτόμησης και δήλωσε ότι το πλαίσιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ικανοποιεί την ΕΔΕΚ στα θέματα που αφορούν τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως τις δύο ημέρες της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου επικράτησε ένα σημαντικά εποικοδομητικό κλίμα. «Όμως αυτό το κλίμα για να έχει αξία κατά την άποψή μας θα πρέπει οι προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν, να αξιολογηθούν και κυρίως να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα, τα οποία θα προκληθούν ενδεχομένως από την πλευρά της Τουρκίας», δήλωσε.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ, είπε, κατατέθηκαν κυρίως προτάσεις «για το πώς θα πρέπει να διαμορφώσουμε τη νέα μας τακτική να την ενισχύσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο σε επίπεδο ΗΕ, καθώς επίσης και την αξιοποίηση των γεωστρατηγικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου».

Κατά τη σημερινή συνάντηση, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, η ΕΔΕΚ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορεί να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου έτσι ώστε να αναβαθμίσουν τον γεωστρατηγικό τους ρόλο στην περιοχή, να υπάρξει μια εξισορρόπηση της ανισότητας που υπάρχει όσον αφορά την Τουρκία, με κύριο πάντοτε στόχο να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να ανοίξει η προοπτική για μια δημοκρατική και βιώσιμη λύση για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Ερωτηθείς εάν η ΕΔΕΚ δέχεται τώρα ότι η λύση θα είναι λύση Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, είπε πως η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι «η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με τον τρόπο που συζητείται και με αυτά που η τουρκική πλευρά απαιτεί, στην ουσία αποτελεί την πλέον νομιμοποιημένη μορφή διχοτόμησης».

Σε ερώτηση αν το πλαίσιο του ΓΓ των ΗΕ ικανοποιεί την ΕΔΕΚ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως «ικανοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στα θέματα που έχουν σχέση με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού και κυρίως όσον αφορά το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, να μην υπάρχουν μονομερή επεμβατικά δικαιώματα καθώς επίσης και για το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο αποχώρησης των στρατευμάτων».

18/07/2017 14:04 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Be the first to comment on "Να αξιοποιηθούν οι προτάσεις για ενίσχυση της θέσης της ΚΔ, δήλωσε ο Σιζόπουλος"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*