Οι περισσότεροι υπουργοί συμφωνούν να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για το Brexit, λέει ο Χάμοντ

British Chancellor of the Exchequer Philip Hammond looks on during the European Finance Ministers Council meeting in Brussels, Belgium. EPA/OLIVIER HOSLET.British Chancellor of the Exchequer Philip Hammond looks on during the European Finance Ministers Council meeting in Brussels, Belgium. EPA/OLIVIER HOSLET.

Οι περισσότεροι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης είναι πεπεισμένοι για την ανάγκη να υπάρξουν μεταβατικές συμφωνίες για να περιοριστεί η αναστάτωση που θα προκληθεί από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ.

Ο Χάμοντ, ο οποίος υποστήριξε την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δημοψήφισμα τον περασμένο χρόνο, θεωρείται υπέρμαχος του αποκαλούμενου “μαλακού Brexit” μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, καθώς τάσσεται υπέρ του να δοθεί προτεραιότητα στις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ αντί του να περιοριστεί η μετανάστευση.

Ο Χάμοντ, ο οποίος έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη για μια μεταβατική συμφωνία, δήλωσε: “πριν από πέντε εβδομάδες η ιδέα για μια μεταβατική περίοδο φαινόταν μια νέα έννοια. Νομίζω ότι τώρα θα διαπιστώνατε ότι σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο παραδέχεται ότι θα υπάρξει κάποιο είδος μετάβασης”, είπε ο Χάμοντ στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.

“Βρισκόμαστε σε μια πραγματική διαδικασία τώρα με την έναρξη των διαπραγματεύσεων και θεωρώ ότι θα δείτε το υπουργικό συμβούλιο να συσπειρώνεται γύρω από μια θέση που μεγιστοποιεί το διαπραγματευτικό μας πλεονέκτημα και εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη Βρετανία”.

Ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, αναμένεται αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες για έναν πρώτο γύρο συνομιλιών για το Brexit.

Ο Χάμοντ είπε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να παράσχει τη μέγιστη σαφήνεια, το συντομότερο δυνατό, για να αποκαταστήσει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη και να κάνει την οικονομία να λειτουργήσει.

“Είναι απολύτως σαφές ότι οι επιχειρήσεις όπου έχουν διακριτικότητα ως προς τις επενδύσεις, όπου μπορούν να καθυστερήσουν, το κάνουν και μπορείτε να καταλάβετε γιατί, περιμένουν μεγαλύτερη σαφήνεια για το πως θα είναι η μελλοντική σχέση με την Ευρώπη”, είπε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η διάρκεια της όποιας μεταβατικής περιόδου θα εξαρτηθεί από το πόσος χρόνος απαιτείται να εγκατασταθούν τα νέα συστήματα, τα οποία θα διαχειρίζονται ζητήματα όπως η τελωνειακή σχέση και η μετανάστευση, αλλά θα είναι μια καθορισμένη περίοδος και πιθανόν να έχει διάρκεια “δύο χρόνια”.

16/07/2017 13:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λονδίνο, United Kingdom

Be the first to comment on "Οι περισσότεροι υπουργοί συμφωνούν να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για το Brexit, λέει ο Χάμοντ"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*