Ευτυχώς που βρέθηκε ο Κοτζιάς να μαζέψει τα …μπόσικα: Η μεγάλη υπηρεσία του Έλληνα υπουργού

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο Crans Montana της Ελβετίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο Crans Montana της Ελβετίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Με τον Νίκο Κοτζιά δεν μας ενώνουν πολλά. Η μοναδική προσωπική μας επαφή ήταν πριν οκτώ χρόνια, όταν αναγκάστηκα να τον …απολύσω δια τηλεφώνου! Διευθυντής τότε στο Εθνος εγώ (λίγο πριν τα βροντήξω) και αυτός εξωτερικός συνεργάτης-αρθρογράφος.

Περί της επιστημονικής του επάρκειας δεν χωρούσε συζήτηση, τα κείμενα του όμως εξέπεμπαν έναν δογματισμό που κάποια στιγμή τον παρέσυρε για να αποδοκιμάσει δημοσίως ένα σχόλιο πολιτικού συντάκτη της ίδιας εφημερίδας. Τον πήρα στο τηλέφωνο, χωρίς να γνωριζόμαστε και προσπάθησα να του εξηγήσω ότι είναι άκομψο να «την πέφτει» σε έναν συνάδελφο από το μέσον στο οποίο όλοι εργαζόμαστε.

Να σας πω την καθαρή μου αλήθεια, ούτε θυμάμαι την αιτία της αντιπαράθεσης και πιθανόν ο Κοτζιάς να είχε δίκιο. Δεν έπαιρνε όμως από λόγια. Κουβέντα στη κουβέντα γρήγορα η συνδιάλεξη …εξετράπη. Εφτασε να διερωτηθεί ποια ήταν η προσφορά μου στο Πολυτεχνείο και στα χρόνια της Χούντας, του εξήγησα ότι τότε ήμουν 11 χρονών, οπότε ήταν δύσκολο να προσφέρω κάτι προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, και εν τέλει …γίναμε μπίλιες με αποτέλεσμα την απόλυση του.

Αυτή ήταν η ανάμνηση μου από τον Κοτζιά. Μαζί με μία απορία, δεν σας κρύβω, για το πώς ένας νοήμων-κατά γενική ομολογία- άνθρωπος μπορούσε να γοητευθεί (προσωρινά έστω) από ένα «ούφο» σαν τον Γιωργάκη Παπανδρέου.

Όταν ήρθε η ώρα να αναλάβει ο Κοτζιάς το υπουργείο εξωτερικών, επί ΣΥΡΙΖΑ πλέον, αποφάσισα να τον παρακολουθήσω στενά.

 • Πρώτον επειδή το λεγόμενο «διπλωματικό ρεπορτάζ» είναι η μεγάλη μου αγάπη, καθώς από εκεί ξεκίνησα και
 • Δεύτερον επειδή είχα μια έγνοια πώς ένας άνθρωπος τόσο αψίκορος θα μπορούσε να σταθεί στο συγκεκριμένο πόστο.

Σας εξομολογούμαι λοιπόν ότι η μέχρι τώρα θητεία του συγκεκριμένου κυβερνητικού στελέχους αποτελεί μία εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη. Ο Κοτζιάς αποδεικνύεται ένας πολύ καλός υπουργός εξωτερικών. Ισορροπημένος και μετρημένος, δηκτικός και αυστηρός εκεί που πρέπει, αλλά χωρίς τις εκρήξεις και τα καραγκιοζιλίκια του Πάγκαλου.

Σεβάστηκε τις κατευθυντήριες γραμμές προηγούμενων κυβερνήσεων σε στρατηγικά θέματα όπως π.χ. η συνεννόηση με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, εμβάθυνε τις διμερείς σχέσεις σε πολλά επίπεδα, διατήρησε ένα έξυπνο ισοζύγιο μεταξύ Γερμανίας και Αμερικής, τόλμησε όμως να εξυπηρετήσει και τους Κινέζους, εδραιώνοντας το άνοιγμα στο Πεκίνο του Κώστα Καραμανλή.

Ακόμη και την εύθραυστη ισορροπία με τους Ρώσους διαχειρίστηκε, η σχέση με τους οποίους τραυματίστηκε σοβαρά για μία σειρά λόγων από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά. Απέδειξε επομένως ο Κοτζιάς ότι στην διπλωματία δεν διακατέχεται από ιδεοληψίες και κάνει ότι μπορεί για να προωθήσει την εικόνα μιας «πολυπολικής Ελλάδας» που δεν έχει μονοσήμαντες εξαρτήσεις, πέραν από την αδιαμφισβήτητη δανειακή ομηρία.

Η μεγαλύτερη όμως υπηρεσία που προσέφερε ο Κοτζιάς στην πατρίδα ήταν στις σχέσεις με την Τουρκία και το Κυπριακό. Δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα είχε συμβεί αν δεν ήταν αυτός και τις δύο φορές στις συναντήσεις της Ελβετίας. Και δεν θέλω να φανταστώ τι είχε στο μυαλό του αυτός ο ανεκδιήγητος Αναστασιάδης να δώσει στους Τούρκους, αλλά ευτυχώς κιότεψε όταν πίσω από τα χαμόγελα είδε τα… κοφτερά δόντια του Ελληνα υπουργού εξωτερικών.

Κράτησε τα μπόσικα ο Κοτζιάς στην διαδικασία, πέραν πάσης αμφιβολίας. Κατήγγειλε εγκαίρως τις μεθοδεύσεις του Νορβηγού μεσολαβητή και προστάτευσε τον πρωθυπουργό, αποτρέποντας την εσπευσμένη μετάβαση του στη Γενεύη, κάτω από συνθήκες αφόρητης διεθνούς πίεσης. Κι ας φώναζαν οι διάφοροι Γιούγκερ ότι «χάνεται η τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού».

Καμία ευκαιρία δεν χάνεται γιατί απλούστατα καμία ευκαιρία δεν υπήρξε με τις σημερινές τουρκικές θέσεις. Σε αντίθεση με τον Αναστασιάδη που ήθελε «λύση με το στανιό και μετά βλέπουμε…» ο Κοτζιάς κατάλαβε ότι δεν έχουμε λόγο να είμαστε επισπεύδοντες, ούτε μπορούμε να ξεπουλήσουμε έναντι μιας αβέβαιης ή και επικίνδυνης προοπτικής, διαπραγματευτικά όπλα της ελεύθερης Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτά που απορρέουν από την ιδιότητα μέλους της Ευρωπαικής Ενωσης.

Ο ιδιόρρυθμος Κοτζιάς αποδείχτηκε τελικά ο κατάλληλος άνθρωπος, την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση. Το Κυπριακό δεν θα «λυθεί» στην θητεία του, αλλά θα μπορεί να καυχάται ότι αυτός απέτρεψε την απόπειρα για μια πραγματικά αισχρή διευθέτηση…

5 Comments on "Ευτυχώς που βρέθηκε ο Κοτζιάς να μαζέψει τα …μπόσικα: Η μεγάλη υπηρεσία του Έλληνα υπουργού"

 1. Ναπολέων | July 8, 2017 at 3:21 AM | Reply

  Ο μόνος σοβαρός σε αυτό το τρελοκομείο…..

 2. Bambos Dionysiou | July 8, 2017 at 4:02 AM | Reply

  This man – N Kotzias is a breath of fresh air in the modern Era of Greek politics!
  A real patriot with “bollocks” to say it as it should be said! What a great shame that the …… other so called politicians (Greek & Cypriot) do not posses an ounce of this man’s patriotism and …… balls!

 3. Ο μονος αξιολογος υπουργος σε αυτο το τσιρκο που ταλαιπωρει την Ελλαδα, αλλα και ο καλυτερος Υπεξ των τελευταιων 15 χρονων τουλαχιστον…..

 4. Νεόφυτος Ευστρατίου | July 9, 2017 at 4:16 AM | Reply

  Πράγματι θα ήθελα να τον έβλεπα στην ίδια θέση του ΥΠΕΞ σε κάθε κυβέρνηση. Είναι ο πλέον κατάλληλος γι΄αυτό, και μάλλον ο μόνος θετικά παραγωγικός και ωφέλιμος στην κυβέρνηση ΣΙΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.-

 5. Δεν χρειάζεται υπερβαλοντας ζήλος στους επαίνους προς τον ΥΠΕΞ , διότι η αύξηση δημοτικότητας και μάλιστα από ένα εξωθεσμικό παράγοντα για την Συριζαϊκή νομενκλατούρα, θα οδηγήσει σύντομα στην αποπομπή του. Είναι η η παραδοσιακή συνταγή των μέτριων ηγετών, όπως του Α.Παπανδρέου, όταν όποιος υπουργός του υπερέβαινε σε δημοτικότητα το 1/2 της δικής του, μάθαινε “την παραίτησή” του από το ραδιόφωνο της υπουργικής mercedes , καθ’οδόν προς το υπουργείο…. Είναι προφανές ότι ο κακέκτυπος αντιγραφέας του θα ακολουθήσει ακριβώς την πεπατημένη

Leave a comment

Your email address will not be published.

*