Δημοψήφισμα για το σύνταγμα ακόμη και συμβουλευτικό είναι αντισυνταγματικό, λέει ο Βενιζέλος

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στη δεύτερη μέρα του συνέδριου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές.Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στη δεύτερη μέρα του συνέδριου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές.

Να αποτραπεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σύνταγμα λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής”, σημειώνοντας ότι «δημοψήφισμα για το Σύνταγμα ακόμη και συμβουλευτικό είναι αντισυνταγματικό.

Προσκρούει ευθέως στο άρθρο 110 του Συντάγματος που ρυθμίζει πλήρως και αποκλειστικά τη διαδικασία αναθεώρησης. Το άρθρο 110 δεν προβλέπει διενέργεια δημοψηφίσματος ούτε επί της αρχής. Και αυτό γιατί στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται υποχρεωτικά βουλευτικές εκλογές».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμπληρώνει: «Άρα το εκλογικό σώμα μετέχει ούτως ή άλλως στην αναθεώρηση. Επομένως αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει σε αυτή την εξαγγελία, η αντιπολίτευση οφείλει να αντιδράσει αμφισβητώντας ευθέως την καταστρατήγηση του Συντάγματος. Θα έλεγα μάλιστα ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αρμοδιότητα να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Και προφανώς το ξέρει καλύτερα από μένα.

Ή εν πάση περιπτώσει, καθώς είμαστε συνάδελφοι επιστημονικά, το ξέρει εξίσου με μένα. Και επειδή εκτιμώ πολύ τη νομική του κρίση, είμαι βέβαιος ότι θα κάνει το συνταγματικό καθήκον του. Πόσο μάλλον όταν τα όρια μεταξύ γελοίου και τραγικού στον συνταγματικό λαϊκισμό και στην καταστρατήγηση του Συντάγματος είναι πάρα πολύ ρευστά.»

Σχετικά με τη μετακίνηση της Βασιλικής Θάνου στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει: «Η επιλογή του πρωθυπουργού είναι απονομιμοποιητική της Δικαιοσύνης. Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι είχε μεσολαβήσει η επιλογή της συγκεκριμένης δικαστικής λειτουργού από το υπουργικό συμβούλιο για την κορυφαία θέση της δικαστικής εξουσίας. Επομένως, με τον διορισμό της στο γραφείο του πρωθυπουργού, αμέσως μετά τη λήξη της θητείας της, δημιουργήθηκε αυτόματα και αναδρομικά πρόβλημα θεσμικής αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας. Και της ίδιας, και της κυβέρνησης που την επέλεξε».

Όπως σημειώνει «Είναι άλλο να αποσπάται ένας μεσαίου βαθμού δικαστικός λειτουργός στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, είναι διαφορετικό ένας δικαστής να αποφασίσει να παραιτηθεί από την υπηρεσία του και να πολιτευθεί -κάτι που είχε συμβεί στο παρελθόν-, και τελείως διαφορετικό να διορίζει ένας πρωθυπουργός έναν ανώτατο δικαστικό σε μετακλητή θέση, ενώ προηγουμένως τον έχει επιλέξει μέσω του υπουργικού του συμβουλίου στην ηγετική θέση της δικαστικής ιεραρχίας».

16/07/2017 12:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

2 Comments on "Δημοψήφισμα για το σύνταγμα ακόμη και συμβουλευτικό είναι αντισυνταγματικό, λέει ο Βενιζέλος"

  1. Konstantinos Panou | July 16, 2017 at 5:33 PM | Reply

    Και μάλιστα έχοντάς την διορίσει όχι κατά τη σειρά της επετηρίδας, αλλά κατά παράκαμψή της και άρα κατ’ ειδική επιλογή!

  2. Konstantinos Panou | July 16, 2017 at 5:44 PM | Reply

    Και, επιπροσθέτως, αποφεύγοντας το διορισμό Προέδρου του ΣτΕ, ώστε η συγκεκριμένη να διοριστεί αυτόχρημα και υπηρεσιακή πρωθυπουργός στις εξαιρετικά πρόωρες εκλογές (εντός μόλις 8 μηνών από εκείνες του Ιανουαρίου 2015!) που προετοίμαζε, ο βαθειά συγκινημένος υπερασπιστής του Συντάγματος, όπως τουλάχιστον διαβεβαίωνε τους πολίτες από του βήματος της Βουλής στις προγραμματικές δηλώσεις στις αρχές του ίδιου χρόνου!

Leave a comment

Your email address will not be published.

*