Με πεποίθηση για εξεύρεση λύσης πηγαίνουν στην Ελβετία οι δύο πλευρές, δηλώνει ο Άιντε

File Photo: Espen Barth Eide, Special Adviser to the Secretary-General on Cyprus, speaks to journalists following Security Council consultations on Cyprus and the United Nations Peacekeeping Force in Cyprus (UNFICYP). UN Photo, Rick BajornasFile Photo: Espen Barth Eide, Special Adviser to the Secretary-General on Cyprus, speaks to journalists following Security Council consultations on Cyprus and the United Nations Peacekeeping Force in Cyprus (UNFICYP). UN Photo, Rick Bajornas

Με την πεποίθηση για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό μεταβαίνουν οι δύο πλευρές στην Ελβετία, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, μετά την ολοκλήρωση των χωριστών επαφών του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Το πρωί, ο Νορβηγός διπλωμάτης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ χθες είχε συνάντηση στα κατεχόμενα με τον κατοχικό ηγέτη.

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης με τον κ. Αναστασιάδη, ο κ. Άιντε δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της Διάσκεψης για την Κύπρο, στις 28 Ιουνίου εξαρτάται από το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των ηγετών των δύο κοινοτήτων, καθώς και των εγγυητριών δυνάμεων.

Για τα διαδικαστικά, ανέφερε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στο θέμα της ασφάλειας, αλλά θα γίνεται και παράλληλη διαπραγμάτευση επί όλων των ανοικτών ζητημάτων. Είπε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πριν από τη Γενεύη.

Ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού ανακοίνωσε ότι η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί πιο συγκεκριμένα στο Κρανς Μοντάνα, επαναλαμβάνοντας ότι η διαδικασία ίσως να διαρκέσει και εβδομάδες. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι ενδεχομένως αυτό και να μη χρειαστεί.

Ο κ. Άιντε τόνισε ότι πρόκειται για ιστορική ευκαιρία για το Κυπριακό, αν και, όπως είπε «γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο και χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη».

16/06/2017 13:58
Α. Βικέτος, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λευκωσία, Cyprus

Be the first to comment on "Με πεποίθηση για εξεύρεση λύσης πηγαίνουν στην Ελβετία οι δύο πλευρές, δηλώνει ο Άιντε"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*