“Μαραθώνιο” το δείπνο του Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη: Πρώτη συνάντηση μετά το ναυάγιο

File Photo: Σε δείπνο που παρέθεσαν τα ΗΕ παρακάθισαν στο Μοντρέ της Ελβετίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και όλη η αντιπροσωπία, Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥFile Photo: Σε δείπνο που παρέθεσαν τα ΗΕ παρακάθισαν στο Μοντρέ της Ελβετίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και όλη η αντιπροσωπία, Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Λευκωσία: Συνεχίζεται από τις 8 το βράδυ το δείπνο μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, το οποίο παραθέτει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση των δυο ηγετών, μετά το ναυάγιο στο Μοντ Πελεράν.

Νωρίτερα, σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των ΗΕ στην Κύπρο, αναφέρεται πως “ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ Άιντα θα φιλοξενήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη κ. Νίκο Αναστασιάδη σε δείπνο το βράδυ της Πέμπτης 1ης Δεκεμβρίου 2016 στην Προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη Περιοχή (UNPA).

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Πρωτοβουλία Νίκου Αναστασιάδη το αποψινό δείπνο με τον κατοχικό ηγέτη Ακιντζί, όχι του Άιντα

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, συναντήθηκαν απόψε για πρώτη φορά μετά το αδιέξοδο στο Μον Πελεράν, στο πλαίσιο δείπνου που παρέθεσε ο Εσπεν Μπαρθ Άϊντε, στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ.

Τον Νίκο Αναστασιάδη συνοδεύει στο δείπνο ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε απόψε η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ, το δείπνο, το οποίο εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών, αποτελεί πρωτοβουλία του Κύπριου προέδρου.

Στο μεταξύ, ο Εσπεν Μπαρθ Άϊντε, δήλωσε μετά το σημερινό νέο γύρο συνομιλιών που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Νίκο Αναστασιάδη ότι η κατάσταση περιπλέχθηκε μετά τον Μον Πελεράν, αφού δεν υπήρξε η πρόοδος που αναμενόταν.

Τόνισε, ωστόσο, ότι αποτελεί επιθυμία των ηγετών των δύο κοινοτήτων να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Τα πράγματα, είπε, σιγά – σιγά προχωρούν, και πρόσθεσε πως αισιοδοξεί ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταστεί δυνατό να ανακοινωθεί ημερομηνία επανέναρξης του διαλόγου.

Αύριο ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ενώ την Δευτέρα θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

01/12/2016 21:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου
Λευκωσία, Cyprus

Be the first to comment on "“Μαραθώνιο” το δείπνο του Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη: Πρώτη συνάντηση μετά το ναυάγιο"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*