Ανοσο-ογκολογία: Το νέο όπλο για την αντιμετώπιση του καρκίνου

ΑΠΕ-ΜΠΕΑΠΕ-ΜΠΕ

Το τοπίο της θεραπείας του καρκίνου έχει αλλάξει  η Ανοσοθεραπεία, με σημαντικές βελτιώσεις στην επιβίωση ασθενών με ορισμένα νεοπλάσματα και το μέλλον είναι αισιόδοξο, καθώς  η έρευνα συνεχίζεται  και νέες θεραπείες ανακαλύπτονται. Τα παραπάνω τόνισαν ειδικοί επιστήμονες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις σημαντικές ανακαλύψεις  της ανοσο-ογκολογίας , με αφορμή το  Μήνα Ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα, που είναι ο Νοέμβριος.

Γνωρίζαμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα  επιτίθενται σε έναν ξένο οργανισμό που εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα, εμποδίζοντάς το να προκαλέσει βλάβη, ανέφερε ο  Ιωάννης Βαρθαλίτης, πρόεδρος της  Ενωσης  Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ). Το ίδιο συμβαίνει και με τα καρκινικά κύτταρα, όταν είναι σε θέση το ανοσοποιητικό σύστημα να τα αναγνωρίσει, καθώς πολύ συχνά βρίσκουν τρόπους να «μεταμφιέζονται» σε κανονικά κύτταρα , να «ξεγελούν»  το ανοσοποιητικό και να μην τα αναγνωρίζει ως επικίνδυνα.  «Στη διαφυγή από την επιτήρηση του ανοσοποιητικού  συστήματος» έρχονται να βοηθήσουν οι ανοσο-ογκολογικές θεραπείες, οι οποίες είναι φάρμακα  που «χρησιμοποιούν», το ανοσολογικό σύστημα του σώματος για να καταπολεμήσουν τον καρκίνο, ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΕΟΠΕ, Ιωάννης Μούντζιος. Όπως είπαν οι ομιλητές, η διαφορά τους με τις άλλες αντικαρκινικές θεραπείες είναι ότι στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και όχι τα καρκινικά κύτταρα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν μακροχρόνια μνήμη στο ανοσοποιητικό, έτσι ώστε να προσαρμόζεται συνεχώς και σε βάθος χρόνου στον καρκίνο, προσφέροντας ανθεκτική και μακροχρόνια θεραπεία στον ασθενή.

Στην καινοτομία της ανοσο-ογκολογίας στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, αναφέρθηκε ο  Κωνσταντίνος Συρίγος καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνοντας ότι  ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς καρκίνους παγκοσμίως, είναι ο πιο θανατηφόρος , καθώς το 2012, το 19,4% των θανάτων  από καρκίνο οφειλόταν στον καρκίνο του πνεύμονα, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη. Παρουσιάζοντας την εξέλιξη των θεραπευτικών επιλογών για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ), -αντιστοιχεί σε περίπου 85 έως 90% των καρκίνων του πνεύμονα – ανέφερε ότι πλέον με την πρόσφατη έγκριση των δεύτερης και τρίτης γενιάς στοχευμένων θεραπειών έχουν βελτιωθεί οι εκβάσεις των ασθενών.

Σε κλινικές δοκιμές, αυτές οι θεραπείες προσφέρουν ήδη παρατεταμένη ανταπόκριση σε ορισμένους ασθενείς.  Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι οι νέες θεραπείες  είναι  για ασθενείς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και όχι για όλους, καθώς  μόνο το 20% ανταποκρίνεται και αυτό το ποσοστό, πρέπει να το βρούμε, είπαν χαρακτηριστικά,  αφού  σε  όσους δρα «σώζει ζωές».

Η εταιρία MSD, σε συνεργασία με την Ελληνική Παθολογοανατομική εταιρεία θα προχωρήσει σε πρόγραμμα υποστήριξης ασθενών για τη διενέργεια της εξέτασης του βιοδείκκτη PD-L1 για όλους τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, πανελλαδικά, σύμφωνα με τις οδηγίες των θεράποντων  γιατρών, ώστε να προσδιορίσει ποιοι ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν, καθώς χάρις στα αποτελέσματα της εξέτασης βιοδεικτών, ο σωστός ασθενής λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία στον σωστό χρόνο, όπως είπε  ο Ιατρικός Δ/ντής της MSD  Λάζαρος Πουγγίας. Σύμφωνα με τον κ. Πουγγία, το πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης της εταιρίας στην Ανοσο –ογκολογία βρίσκεται εν εξελίξει, με 350 μελέτες για 30 διαφορετικές μορφές καρκίνου να πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 100 από αυτές να αφορούν τον συνδυασμό της θεραπείας της MSD με άλλες αντικαρκινικές θεραπείες.

“Ο καρκίνος διεθνώς συνοδεύεται από ένα υψηλό φορτίο νοσηρότητας, αλλά και από μία σημαντική δαπάνη, αν και αναλογικά μικρότερη του φορτίου της νόσου, για τα συστήματα Υγείας διεθνώς”, τόνισε  ο επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) – οικονομολόγος Κώστας Αθανασάκης. Υπογράμμισε ότι  στο πλαίσιο των περιορισμένων πόρων για την Υγεία διεθνώς, αλλά και της ανάδειξης νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων, η ανακατανομή των πόρων Υγείας στη βάση της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων, η τεκμηρίωση και χρήση της καινοτομίας και η διασφάλιση της ισότητας στην πρόσβαση των ασθενών με καρκίνο στις υπηρεσίες Υγείας και τις καινοτόμες θεραπείες αποτελούν τους μείζονες στόχους ενός αποδοτικού και αποτελεσματικού συστήματος Υγείας.

Έφη Φουσέκη, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Be the first to comment on "Ανοσο-ογκολογία: Το νέο όπλο για την αντιμετώπιση του καρκίνου"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*