Το παιδικό όνειρο του Μπάρακ Ομπάμα να επισκεφθεί την Ελλάδα: Επίσκεψη-αστραπή αλλά ουσίας

US President Barack Obama responds to a question from the news media during a press conference in the press briefing room at the White House in Washington, DC, USA, 14 November 2016. EPA, SHAWN THEWUS President Barack Obama responds to a question from the news media during a press conference in the press briefing room at the White House in Washington, DC, USA, 14 November 2016. EPA, SHAWN THEW

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ένα παιδικό όνειρο, να επισκεφθεί την Ελλάδα και την Ακρόπολη, πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος φτάνει το πρωί στην Αθήνα για μία επίσκεψη-αστραπή μεν, που θα είναι όμως και ουσιαστική. Η επίσκεψη στην Ακρόπολη, αλλά και στο Μουσείο της Α:κρόπολης, θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί, πριν από την ομιλία του, η οποία θα είναι και η τελευταία του στο εξωτερικό.

Η απόφαση για την επίσκεψη ήταν του Προέδρου Ομπάμα παρά το γεγονός ότι οι εισηγήσεις των συνεργατών του ήταν αρνητικές για να μην συνδεθεί το τέλος της προεδρικής του θητείας με την «πτωχευμένη» Ελλάδα. Τον Αμερικανό ηγέτη συνοδεύει ένας φίλος του από τα παλιά, και συμπαίκτης του στους σαββατιάτικους αγώνες μπάσκετ, ο Αλέξης Γιαννούλιας, ο οποίος μαζί με τον Εντι Ζεμενίδη τον είχαν εισαγάγει στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα όταν αποφάσισε να αναμειχθεί στην εθνική πολιτική σκηνή και να διεκδικήσει μία θέση στην αμερικανική Γερουσία.

Όσο και να ακούγεται παράξενο στους πολλούς, ο κ. Ομπάμα στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα και στους πρωθυπουργούς της σε όλα τα χρόνια της κρίσης, ξεκινώντας από τον Γιώργο Παπανδρέου, συνεχίζοντας με τον Αντώνη Σαμαρά και φτάνοντας σήμερα στον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο θεωρητικά πρόσφερε και τη μεγαλύτερη βοήθεια. Ο Αμερικανός Πρόεδρος στήριξε αμέσως μετά την εκλογή του τον Ελληνα πρωθυπουργό με μία κυριακάτικη δήλωση που έκανε το γύρο του κόσμου, καθώς αναφερόταν με ισχυρό τρόπο στην ανάγκη τερματισμού της λιτότητας και στην αντικατάστασή της με την ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα έπαιξε σημαντικό ρόλο τον καλοκαίρι του 2015 για να αποτραπεί η αναγκαστική έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, αν και η αναγγελία του δημοψηφίσματος από τον κ. Τσίπρα λέγεται ότι τον ενόχλησε.

Ο Αμερικανός ηγέτης σκοπεύει να επαναφέρει την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους στις συνομιλίες που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα. Το θέμα θα συζητήσει και με την Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, η οποία αναμένεται πως για μία ακόμη φορά θα αντισταθεί. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι μέχρι το τέλος της θητείας του, στις 20 Ιανουαρίου 2017, ο κ. Ομπάμα θα μπορέσει να διαπραγματευθεί με επιτυχία την ελάφρυνση με την κ. Μέρκελ και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Ο κ. Ομπάμα αναμένεται να τονίσει συγκεκριμένα ότι ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει το αίτημα του ΔΝΤ για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αναφερθεί στην προσφυγική κρίση και στον ρόλο της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και θα ζητήσει να συνεχιστεί η βοήθεια, η υποστήριξη και η συμπαράσταση προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί προσφυγικό καταυλισμό, αλλά σύμφωνα με το πρόγραμμα τώρα δεν προβλέπεται, εκτός εάν υπάρξει αλλαγή την τελευταία στιγμή.

Είναι γεγονός ότι η εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Τρίτης έχει αλλάξει κάποιους εκ των σχεδιασμών της αμερικανικής πλευράς, καθώς ο νέος πρόεδρος έχει περίεργες ιδέες για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι ο κ. Ομπάμα ενημέρωσε τον Ντόναλντ Τραμπ για το ταξίδι του στην Ελλάδα, την Γερμανία και το Περού, αποδεχόμενος το γεγονός ότι ο εκάστοτε Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία του, που για λόγους ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί στο Ιδρυμα Νιάρχος, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα μιλήσει για την παγκοσμιοποίηση και την άνοδο του λαϊκισμού σε όλο τον κόσμο. Μετά τη νίκη του ακροδεξιού Ντόναλντ Τραμπ, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Αμερική καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η άνθηση των λαϊκιστών και η ενδυνάμωση της ακροδεξιάς μπορεί να οφείλεται στις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης.

ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ MIGNATIOU

1 Comment on "Το παιδικό όνειρο του Μπάρακ Ομπάμα να επισκεφθεί την Ελλάδα: Επίσκεψη-αστραπή αλλά ουσίας"

  1. Κωνσταντίνος Πάνου | November 15, 2016 at 2:09 PM | Reply

    Να κάνουμε δυο παρατηρήσεις:
    1/ Πράγματι στήριξε ο πλανητάρχης την Ελλάδα στην αντιδικία της με την Ε.Ε. στο θέμα του χρέους και μάλιστα τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εμφαντικότερα από την προηγούμενη ΝΔΠΑΣΟΚ. Ολοι οι μεγαλοσχήμονες και επιφανείς των ΗΠΑ συνασπίστηκαν ομοθυμαδόν κατά της λιτότητας πρωτίστως και υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους δευτερευόντως. Οχι όμως γιατί εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά γιατί εξυπηρετεί κυρίως εκείνα των ΗΠΑ. Δεν είναι στενά ελληνικό το ζήτημα της λιτότητας, αλλά διεθνούς εμβέλειας και είναι ζέον για την οικονομία τους και τις προοπτικές της. Λίγο ενδιαφέρει τον Πρόεδρο Ομπάμα ή το διάδοχό του η εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Τον ενδιαφέρει, το νέο αναρχοκαπιταλισμό, να μη πληγεί η “κατανάλωση”.
    2/ Χρησιμοποιείται πολύ και άκριτα η λέξη “λαϊκισμός”. Όμως τον λαϊκιστή χαρακτηρίζει το χάϊδεμα αυτιών. Ο λαϊκιστής συνήθως δεν αγγίζει ενοχλητικά ζητήματα και συνήθως είναι αυτός που υποστηρίζεται από το καλιτεχνικό κατεστημένο. Πάντα και παντού. Άλλωστε “άρτος και θεάματα” πάνε μαζί. Στις ΗΠΑ ,λοιπόν, το Χόλλυγουντ υποστήριξε μαζικά και με πάθος τη Χίλλαρυ. Τα αυτιά των Λατίνων και κάθε άλλου ψηφοφόρου η Κλίντον τα χάϊδεψε. Ο Τραμπ δεν δίστασε να γίνει αντιπαθής. Βία είδαμε, από τα ΜΜΕ τουλάχιστον, να εκπορεύεται από τους υποστηρικτές της Κλίντον και τολμηρή μάλιστα αν όχι προκλητική. Μέσα στις πολιτικές συγκεντρώσεις του αντιπάλου. Ακόμη και τώρα με δεδομένο το εκλογικό αποτέλεσμα και καταγεγραμμένο ότι οι μισοί πολίτες ψήφισαν τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο αμφισβητούν το δικαίωμά του να κυβερνήσει διαδηλώνοντας στο όνομα της … δημοκρατίας;!;!;!

    Να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι. Ακόμη και αν μας ενοχλούν. Να μη κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας. Η μελέτη της πραγματικότητας μας βοηθάει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Όχι η εμμονή στις ιδεοληψίες μας. Αυτή είναι καταστροφική.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*