Απάντηση ΗΠΑ στον Ερντογάν: Εμείς σεβόμαστε την κυριαρχία και της Ελλάδας και της Τουρκίας

U.S. Secretary of State John Kerry arrives in Marrakech where he is received by U.S. Ambassador to the Kingdom of Morocco Dwight L. Bush, Sr. and Moroccan Minister of the Interior Mohamed Hassad, at Marrakech Airport in Marrakech, Morocco, on November 15, 2016. [State Department photo/ Public Domain]U.S. Secretary of State John Kerry arrives in Marrakech where he is received by U.S. Ambassador to the Kingdom of Morocco Dwight L. Bush, Sr. and Moroccan Minister of the Interior Mohamed Hassad, at Marrakech Airport in Marrakech, Morocco, on November 15, 2016. [State Department photo/ Public Domain]

Αναφερόμενος στις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες αμφισβήτησε την Συνθήκη της Λωζάνης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ είπε ότι ως θέμα αρχής οι ΗΠΑ υποστηρίζουν με ισχυρό τρόπο την κυριαρχία και της Ελλάδας και και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές η δήλωση θεωρείται αποδοκιμασία των δηλώσεων του αυταρχικού ηγέτη της Τουρκίας.

Κληθείς να σχολιάσει «την κατάρρευση των συνομιλιών» του Μοντ Πελεράν, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μαρκ Τόνερ, είπε πως δεν είναι σίγουρος αν μπορούν να αποδώσουν το χαρακτηρισμό αυτό στις συνομιλίες.

«Ο ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε μίλησε χθες για διακοπή στο Μοντ Πελεράν, την οποία χαρακτήρισε πισωγύρισμα. Δήλωσε επίσης πως δεν βλέπει να υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν να γεφυρωθούν».

Ο κ. Τόνερ πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες διεκόπησαν την περασμένη εβδομάδα και οι ηγέτες επέστρεψαν στην Κύπρο για να προβληματιστούν γύρω από τα επόμενα βήματα και την πορεία απ’ εδώ και μπρος.

«Από μέρους μας συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, υπό τον ειδικό σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Μιλώντας γενικά, έχουμε ενθαρρυνθεί από την πρόοδο που σημείωσαν οι Κύπριοι ηγέτες φέτος. Και η προσοχή μας συνεχίζει να εστιάζεται στην υποστήριξη των προσπαθειών των πλευρών να φτάσουν σε μία συνολική διευθέτηση και να επανώσουν την Κύπρο ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε πως μπορούμε να φτάσουμε εκεί.

«Όπως είπαμε έχει σημειωθεί πρόοδος. Αυτή τη στιγμή οι συνομιλίες έχουν διακοπεί. Δεν θέλω να προσδιορίσω τα επόμενα βήματα. Εναπόκειται στα μέρη να αποφασίσουν. Εμείς βεβαίως ενθαρρύνουμε τη συνέχιση των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Ο κ. Τόνερ απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες για πιθανή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Κύπρο, στις 8-9 Δεκεμβρίου, ενώ υποσχέθηκε να δει αν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο για την αυριανή επίσκεψη του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Τζόναθαν Κόεν.

1 Comment on "Απάντηση ΗΠΑ στον Ερντογάν: Εμείς σεβόμαστε την κυριαρχία και της Ελλάδας και της Τουρκίας"

 1. Crescenzio Sangiglio | November 30, 2016 at 4:43 PM | Reply

  Μιλάει ο Τόνερ σαν να είναι ο μπαμπάς που μιλάει για τα μικρά παιδιά: με ύφος ανωτερώρητας, υπεροψίας, αλαζονείας.

  Και μετά, ας γελάσει και το παρδαλό κατσίκι όταν ο πολύς Τόνερ μας λέει πως οι ΗΠΑ σέβονται τις εθνικές κυριαρχίες των εθνών, και σέβονται την κυριαρχία της Ελλάδας!!

  Αλλά, τί να πει κανείς; ¨Οταν οι Έλληνες είναι τόσο υσφυοκάμπτες με τους γιένκιδες, το θράσος αυτωνών δεν έχει πια όρια και γίνεται τραγικά γελοίο.

  Αντιδράει όμως κάποιος; Ουδείς.Όλα για τη μάνα μου την Αμερική, παραφράζοντας έναν γνωστό! Κατά τα άλλα, το να είμαστε είλωτες μας ταιριάζει. Ναι, τί να πεις;!
  Κρεσέντσιο Σαντζίλιο

Leave a comment

Your email address will not be published.

*