Το παιχνίδι της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας

Φωτογραφία Αρχείου. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα με τον Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία EPA, ΑΠΕ-ΜΠΕΦωτογραφία Αρχείου. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα με τον Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία EPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Την ώρα που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις και στο αναμενόμενο με αγωνία αποτέλεσμά τους, στον περίγυρό μας συμβαίνουν πράγματα και θάματα. Όχι ακριβώς θαύματα , αλλά εξελίξεις, που δείχνουν ότι οι εξ ανατολών γείτονές μας, στήνουν ένα μουσουλμανικό τόξο, γύρω από την χώρα μας προσεγγίζοντας ποικιλοτρόπως τους βόρειους γείτονές μας.

Στην Αλβανία χρηματοδότησαν την κατασκευή του μεγαλύτερου τζαμιού των Βαλκανίων. Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Η επίσκεψη του σηματοδότησε μια σειρά εξελίξεων στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, που κάθε άλλο μπορούν να θεωρηθούν φιλικές προς τη χώρα μας.

Προ της άφιξης Ερντογάν στα Τίρανα, ο Πρόεδρος της Αλβανίας Έντι Ράμα έστειλε ρηματική διακοίνωση προς το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με την οποία έθετε θέμα για τις περιοχές ερευνών για υδρογονάνθρακες, που διεξάγει η χώρα μας στην περιοχή του Ιονίου. Σύμφωνα με την πλευρά των Τιράνων παραβιάζεται η  αλβανική υφαλοκρηπίδα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, γιατί το θέμα το θυμήθηκαν τώρα οι Αλβανοί, όταν οι χάρτες των ελληνικών ερευνών κυκλοφορούν εδώ και ένα και πλέον χρόνο στην αγορά των ασχολουμένων με την αναζήτηση υδρογονανθράκων. Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο έχουμε κινήσεις που δείχνουν όχι προσέγγιση, αλλά πολιτική πατρωνία των αλβανών από την Τουρκία.

Ο Ερντογάν είδε στην διάρκεια της παρουσίας του στα Τίρανα εκτός από τον Έντι Ράμα και τον αρχηγό του κόμματος των τσάμηδων (PDIU) και την επομένη η κυβέρνηση των σοσιαλιστών της Αλβανίας αποφάσισε να συνεργαστεί με το κόμμα αυτό σε κυβερνητικό επίπεδο,  αναγκάζοντας το κόμμα της ελληνικής μειονότητας να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Παράλληλα, όπως ήδη ανακοινώθηκε, τα δύο κόμματα, το σοσιαλιστικό του Έντι Ράμα και το εθνικιστικό και ανθελληνικό των τσάμηδων θα συνεργαστούν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 21 Ιουνίου, με σκοπό να εξοβελίσουν τους Έλληνες μειονοτικούς από την Χειμάρα που συνένωσαν με το μουσουλμανικό χωριό Βράνιτσα και να εκλέξουν από το κόμμα PDIUΔήμαρχο στην Κονίσπολη που συνορεύει με την Θεσπρωτία.

Το γεγονός ότι σήμερα στην Ελλάδα ζουν παρά την αποχώρηση 100.000 περίπου χιλιάδων, λόγω της κρίσης, πάνω από 350.000  Αλβανοί που τροφοδοτούν αδιάλειπτα τη χώρα τους με εκατομμύρια ευρώ συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη της γειτονικής αυτής χώρας, δεν φαίνεται να λέει τίποτα στον κ. Έντι Ράμα.

Γίνεται φανερό ότι η Άγκυρα μεθοδικά έχει καταφέρει να προσεγγίσει τα Τίρανα, σε μια σχέση, που μέσω θρησκείας επιδιώκει να φέρει την χώρα αυτή, σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα.

Με άλλο τρόπο προσεγγίζει η Τουρκία τα Σκόπια. Από τη μια ενισχύει την φρενίτιδα τους  γύρω από την δήθεν  μακεδονική καταγωγή τους, κι από την άλλη δεν λέει όχι στη νέα εξέγερση των αλβανόφωνων που επιχειρούν να αναβιώσουν τον UCK.

Αλλά και στη Βουλγαρία με το 10% και πλέον των τουρκογενών μουσουλμάνων, η Άγκυρα επιδιώκει να έχει λόγο στα συμβαίνοντα στην γειτονική μας αυτή χώρα.

Έτσι στήνουν έναν πολιορκητικό κλοιό γύρω από την Ελλάδα και με αιχμή του δόρατος το μουσουλμανικό στοιχείο με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν στην κατάλληλα στιγμή.

Στη ν Κύπρο η εκλογή του Μ. Ακιντζί στην ηγεσία των τουρκοκυπρίων αναπτέρωσε τις ελπίδες κάποιων κύκλων στη Μεγαλόνησο, ότι μπορούν να ελπίζουν σε μια επίλυση του προβλήματος. Όμως η Άγκυρα έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη δική της ρότα. Και βεβαίως όπως όλα δείχνουν η κατεύθυνση παραμένει λύση, δύο κρατών με την επικυριαρχία της Τουρκίας σε Βορά και Νότο.

Στο Αιγαίο οι συνομιλίες για το θέμα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας, για ΑΟΖ ούτε λόγος,  είναι ατέρμονες, μια και συνεχίζονται εδώ και αρκετές δεκαετίες χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας δεν μπορεί καμιά έρευνα πέραν των έξι μιλίων μια και απειλείται με casus belli, αν ξεμυτίσει πέρα από αυτό το όριο.

Είναι προφανές ότι η Άγκυρα δεν έχει εγκαταλείψει του επεκτατικούς της στόχους  και σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και το κλείσιμο του ματιού στους δουλεμπόρους, που προωθούν στα ελληνικά νησιά τους χιλιάδες των μουσουλμάνων της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Όλα αυτά δεν καταγράφονται στο βαθμό που τους ταιριάζει από τα εγχώρια ΜΜΕ, ενώ αν τα δει κανείς σε συνδυασμό με το οξύτατο δημογραφικό που αντιμετωπίζει η χώρα μας, κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί από τους δήθεν προοδευτικούς ως συντηρητικός . Τα θέματα που αφορούν την επιβίωση των κατοίκων αυτής της χώρας δεν έχουν γαλάζιο, πράσινο, φούξια ή κόκκινο χρώμα.

Καιρός είναι να απαλλαγούμε από τις πάσης φύσεως ιδεοληψίες και να μας ενώσει ο κοινός αγώνας για την επιβίωση μας στο δυσμενές οικονομικό αλλά και εθνικό περιβάλλον…

[email protected]

2 Comments on "Το παιχνίδι της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας"

  1. Alexandra Tolia | May 24, 2015 at 2:47 AM | Reply

    το πιο πανω αρθρο αφιεωρωννεται στις Ελληνικες ηγεσιες και στους τυφλους οπαδους τους οι οποιοι εθελοτυφλουν και αποκρυπτουν τεχνιεντως τις επεκτατικες βλεψεις της Τουρκιας σε Κυπρο, Αιγαιο, Θρακη και οχι μονο.

  2. Νεόφυτος Ευστρατίου | May 24, 2015 at 5:14 AM | Reply

    Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προσπαθεί να ιδρύσει μουσουλμανικό τόξο γύρω από την Ελλάδα. Ούτε είναι άγνωστο στο πολιτικό και διπλωματικό προσωπικό της Ελλάδας ότι η Τουρκία ουδέποτε παραιτήθηκε από τις βλέψεις της εις βάρος της Ελλάδας. Επίσης δεν πρέπει να μας παραξενεύει το γεγονός ότι η επίσημη Αλβανία δεν φοβάται για την βιωσιμότητα των Αλβανικών εμβασμάτων από την Ελλάδα, αφού τους θεωρεί δομικό στοιχείο της Ελληνικής κοινωνίας, η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε καν στοιχειωδώς χωρίς αυτούς. Άρα μηδέν κίνδυνος για την Αλβανία ενώ παράλληλα και χωρίς κόστος, δημιουργεί ευκαιρίες για μελλοντικές απαιτήσεις και πιθανά κέρδη. Το πρόβλημα ήταν, είναι, και θα είναι το ελληνικό πολιτικό προσωπικό που δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο στενά για την καρέκλα του, και η διαρκής αδράνεια της Ελληνικής κοινωνίας, που δίνει την εντύπωση ασθενούς σε μόνιμο κώμα. –

Leave a comment

Your email address will not be published.

*